Termal su cildi yenileyici etkiye sahip bir içeriktir. Bu özelliği sayesinde de ciltte gelişen alerjik rahatsızlıkların giderilmesinde olumlu etkiye sahiptir. Alerjik reaksiyonlar nedeniyle kızarmış ve kabarmış bölgelere termal su uygulandığında cilt hem ferahlar hem de kendini daha hızlı yenileyeceği için hastalığın olumsuz etkileri azalır.
Yapılan araştırmalar günümüzde gelişen alerjilerin kökeninde stresin de yattığını gösteriyor. Termal suyun vücudu gevşeterek onu stresten uzaklaştırdığı için olası alerji risklerini de ortadan kaldırdığı söylenebilir.
Kaplıca suyunun ideal sıcaklığı insan vücudunun ortalama sıcaklığı olan 36°C baz alınarak hesaplanmış bir aralık. Yapılan araştırmalar banyo kürü olacak kaplıca suyunun sıcaklığının 38°C-42°C aralığında olması gerektiğini gösteriyor. Kaplıca suyu ne kadar sıcak olursa o kadar etkili olacağına dair yanlış bir kanı olsa da aslında verilen aralıktaki sıcaklıkta termal su şifa için yeterli. Kaplıca suyunu ideal sıcaklığa getirmek için denenen yanlış yöntemler söz konusu. Bunlardan ilki sıcak suyun üzerine soğuk su koyarak termal suyun ılık olmasını sağlamak. Maalesef bu yöntem kaplıca suyunun faydasını azaltıyor. Termal suyu ideal sıcaklığa getirmek için en iyi yöntem suyun ılınmasını beklemek. Bu noktada suyun ılınmasını uzun süre beklemek çok soğumasına neden oluyor ve soğumuş termal suyun da şifa oranı azalıyor.
Uzmanlar termal suların şifasından yararlanmak isteyen kişilere minimum 7 günlük maksimum 21 günlük bir kaplıca tatili planı yapmalarını öneriyor. Tatil boyunca da kaplıcaya her gün 2 kez girmelerini ve her seferde 15-20 dakika kadar kaplıcada kalmaları gerektiğini belirtiyor. Her ne kadar kaplıcada çok kalınmasının şifalı sulardan daha çok yararlanmayı beraberinde getireceğine inanılsa da her şeyin fazlasının zarar olduğu da bir gerçek. Kaplıca suyuna günde iki seferden fazla girmek ve uzun süreler kalmak vücutta yanıklara ve çarpıntıya neden olabilir.
Kaplıca tedavisinin minimum kaç gün olacağı aslında hangi rahatsızlık için şifalı sulardan yararlanılmak istendiğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Uzmanlar genel bir ortalama verdiğinde banyo kürü olarak tercih edilecek sıcak kaplıca sularında şifa arayan kişilerin tedavi için minimum 7 gün maksimum 21 gün kaplıcaya girmesi gerektiğini açıklamış durumdalar. Eğer soğuk kaplıca suları maden suyu olarak içilip şifa aranacaksa minimum 3 günlük bir tedavi gerekiyor.
Seyahat severlerin kaplıca tatiline gitmelerinin başlıca iki nedeni olur. Bunlardan ilki sahip oldukları rahatsızlıklara şifa bulma istekleri ikincisiyse dinlendikleri bir tatil yapma istekleridir.
Rahatsızlıklar için gidilen kaplıca tatillerinde günde iki kere kaplıcaya girmek ve sonrasında dinlenme süresine uyarak yaklaşık yarım saat dinlenmek gerekir. Dinlendikten sonra da duş alınmalı. İkinci kez kaplıcaya girildiğinde de tekrar dinlenmek ve tekrar duş almak gerekir. Bu tatil daha çok şifa bulma tatili olacağı için banyo kürünün tüm gerekliliklerinin sağlanmasına dikkat etmek ve bol bol dinlenerek hem ruhun hem de bedenin kendisini yenilemesine izin vermek gerekiyor.
Dinlenmek için gidilen kaplıca tatilinde ise şifalı sulardan yararlanmak en büyük gündeminiz olmayabilir. Bu nedenle sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde kaplıcaya girmeyi tercih edebilir, gün ortasında ise gittiğiniz bölgenin güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
Banyo kürü olarak şifa veren sıcak kaplıca suları hem içerikleri hem de sıcaklıkları sayesinde iç organların daha hızlı çalışmasını sağlayacak özellikte. İç organların hızlı çalışması ise termal suyun başrolde olduğu banyo kürlerinden sonra bazen birkaç gün süren bir yorgunluk olmasına neden oluyor.
Maden suyu olarak içilmesiyle şifa veren soğuk kaplıca suları da içildiği zaman metabolizmanın hızlanmasını ve iç organların daha hızlı çalışmasını beraberinde getiriyor. Soğuk kaplıca suyu içen kişiler de tam olarak bu nedenden dolayı kendilerini yorgun hissediyor.
Termal havuzda yüzülür mü sorusunun cevabı termal havuzdaki kaplıca suyunun sıcaklığının kaç derece olduğuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Uzmanlar 28°C - 32°C aralığındaki sıcaklıktaki termal suların yüzme ve egzersiz için uygun olduğunu söylerken 36°C-38°C aralığındaki ve 40°C üzerindeki termal suların yüzmek için uygun olmadığını belirtiyor. Çünkü yüksek sıcaklıktaki sularda yüzüldüğünde vücutta bazı yan etkiler oluşabiliyor. Yanıklar ve nefes darlıkları, termal havuzda yüzülmesiyle birlikte yaşanacak yan etkilerden bazıları. Bu nedenle sıcak sularda yüzmektense vücudu batırma yöntemiyle şifa bulmanız daha doğru olur.
Eğer termal havuzda yüzecekseniz dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kafanızı suya sokmamak olacak. Çünkü nadiren de olsa havuzdaki amipler burun yoluyla vücuda girip beyne kadar giderek amip menenjit riski doğurabiliyor.
Söz konusu şifalı termal sular olduğunda merak edilen en önemli sorulardan biri de termal suda ne kadar kalınmalı sorusu oluyor. Uzmanlar bu konuyla ilgili olarak termal sudan terleme başladıktan 5 dakika sonra çıkılması gerektiğini, bunun da ortalama 20 dakika olduğunu söylüyor. Yani termal suya 20 dakikalık kürler halinde girilmeli.
Uzmanlar termal suda günde 2 kere girilmesi gerektiğini, her banyo kürü sonrasında minimum yarım saat dinlenilmesi gerektiğini ve mümkünse en az 3 haftalık bir kaplıca tatili planlanması gerektiğini söylüyor.